Vrijwilligerspunt Eindhoven

De Verhalen van Karin en Rob over bemiddeling

De juiste vrijwilliger op de juiste plek dankzij Vrijwilligerspunt

Het verhaal van Karin van den Bliek, vrijwilliger bij de bibliotheek
Vanwege problemen met haar gezondheid, belandde Karin van den Bliek (42 jaar) enige tijd geleden in de Bijstandswet. Toen het weer iets beter ging, kreeg ze via de gemeente Eindhoven een traject aangeboden om haar langzaamaan weer te laten meedraaien in de maatschappij en te starten met werken. “Via de casemanager van de gemeente kwam ik in contact met Vrijwilligerspunt”, vertelt Karin. “Dankzij de bemiddeling naar vrijwilligerswerk weet ik nu eindelijk waar ik echt op mijn plek ben.”

Bemiddeling op maat
Karin schrijft graag en heeft twee boeken geschreven. De eerste gedachte van de bemiddelaar was dan ook om te zoeken naar een vrijwilligersfunctie waarin ze bijvoorbeeld nieuwsbrieven kon schrijven. Karin: “Juist omdat ik al zo veel schrijf, zocht ik het liever in een andere hoek. Ik ben graag met mensen bezig. Zo kwamen we op het idee om te zoeken naar een functie bij de bibliotheek.”

Aan de slag
Vrijwilligerspunt ging met de wensen van Karin de boer op en al heel snel kreeg ze een mail met een uitnodiging voor een gesprek bij Bibliotheek Eindhoven. In een wijkfiliaal kon ze aan de slag. “Ik ontvang klanten en help ze met het uitlenen en inleveren. Als mensen problemen hebben, kijk ik of ik kan helpen en omdat er veel ouderen in de bibliotheek komen die graag een praatje maken, vervul ik ook een sociale rol. Het is heel veel van van alles.” Karin vindt het geweldig en ze wil eigenlijk nooit meer weg. 

Opstap
Volgens Karin zelf heeft het vrijwilligerswerk een bijdrage geleverd aan haar herstel. Daarnaast levert het andere voordelen op: “Het scheelt me een gat in mijn cv, ik doe veel ervaring op en maak weer deel uit van een team waar ik later misschien referenties en aanbevelingen van kan krijgen.” Karin hoopt dat dit een opstap zal zijn naar een betaalde baan. “Liefst bij de bibliotheek, maar op zijn minst in een functie waar ik met boeken te maken krijg. Bijvoorbeeld in een boekhandel.” 


 

Happy met de selectie door Vrijwilligerspunt

Het verhaal van Rob Buijs, voorzitter Digitolk
Stichting Digitolk Eindhoven laat inwoners van de gemeente Eindhoven op een laagdrempelige manier kennismaken met de mogelijkheden van de computer, internet en e-mail. Digitolk heeft drie locaties in de stadsdelen Stratum, Gestel en Woensel. Van daaruit bieden vrijwilligers gratis computerhulp, inlopen en diverse cursussen. Voor het werven van die vrijwilligers komt Digitolk uiteraard naar Vrijwilligerspunt Eindhoven. “Vrijwilligerspunt doet goed en nuttig werk”, vindt Rob Buijs, voorzitter Digitolk. “Sterker nog: het is een must in Eindhoven dat Vrijwilligerspunt er is.”
rob_buijs_126px.JPG

Tijdbesparend
Jaarlijks maken zo’n 420 organisaties gebruik van de vacaturebank van Vrijwilligerspunt, goed voor zo’n 600 vacatures. Vrijwel altijd staat er ook wel een vacature van Digitolk bij. De samenwerking verloopt prima, vindt Rob Buijs. “Vrijwilligerspunt doet de eerste selectie en stuurt alleen mensen naar ons door die bij onze organisatie passen. Daar zijn ze bij Vrijwilligerspunt voor opgeleid en het scheelt ons werk en tijd. Ik ben daar heel happy mee. Daarnaast kunnen wij bij Vrijwilligerspunt terecht voor advies en zijn we graag van de partij als Vrijwilligerspunt deelneemt aan de Maatschappelijke Beursvloer.”

Kennisoverdracht
Digitolk werkt met vrijwilligers die redelijk wat kennis in huis moeten hebben. Ontwikkelingen op het terrein van ICT gaan zo snel, dat het moeilijk is om de juiste mensen met de juiste kennis te vinden. “Wij willen mensen die niet alleen kennis van zaken hebben, maar die kennis ook kunnen overdragen en bovendien onze doelstelling ondersteunen. We trainen onze vrijwilligers intern, maar ook Vrijwilligerspunt kan hierin een bijdrage leveren. Kandidaten kunnen bijvoorbeeld via Vrijwilligerspunt presentatietechnieken leren. Als ze een aantal basistechnieken beheersen, kunnen wij ze verder opleiden om bij Digitolk te werken.”