Vrijwilligerspunt Eindhoven

De Verhalen van Bianca en Frans over promotie

Thuiskomen en omarmd worden

Het verhaal van Bianca Willems, Kanjer
Ze doet al zo lang vrijwilligerswerk, dat ze niet eens meer weet wanneer ze er precies mee is begonnen. “Het begon in ieder geval bij de Zodiak Commune”, vertelt Bianca Willems (34 jaar). Later kwam ze terecht bij Flux/S op Strijp-S, bij Folkwoods, een driedaags festival rondom folkmuziek en bij STRP Festival, een meerdaags festival met een mix van music, art & technology in het Klokgebouw op Strijp-S.

Lachen en leren
Bij STRP hield Bianca zich bezig met onder andere de muntverkoop en kaartcontrole. Omdat ze meer wilde betekenen voor STRP, werd ze coördinator Financiën. “Het is hard werken, vooral tijdens het festival, maar het voelt als thuiskomen en omarmd worden”, aldus Bianca. “Je werkt met je vaste clubje mensen, doet veel nieuwe contacten op, je laat mensen lachen en je leert zelf veel.”
Bianca_126px.jpg

Cadeautje
Via STRP werd Bianca ook aangemeld als Kanjer. “Het blad dat bij het lidmaatschap hoorde, las ik altijd. Inmiddels komt het nieuws via het Kanjersplatform, waar ik pas sinds kort een profiel heb.” Na haar aanmelding op het Kanjersplatform, viel Bianca meteen met de neus in de boter: ze won kaarten voor Brabant Open Air (BOA), een muziekfestival op het haar zo bekende Strijp-S. Hier hoeft ze geen vrijwilligerswerk te doen, maar kan ze genieten van een welverdiende mooie festivaldag vol muziek en cultuur.

Betrokken
Het vrijwilligerswerk heeft Bianca in de loop van de tijd al veel mooie dingen gebracht: “Ik heb veel mensen leren kennen en het is mooi om alle kunst en muziek bij STRP te kunnen zien en horen. Ik ben nu ook lid van het bestuur van de bewonersorganisatie bij mij in de buurt, ook een vorm van vrijwilligerswerk. Daardoor ben ik nauw betrokken bij allerlei activiteiten en vaak als eerste op de hoogte van wat er speelt. Je krijgt er gewoon veel voor terug en ik kan het iedereen aanraden.”


 

Vrijwilligerswerk is het waard bekend te zijn

Het verhaal van Frans Lobbe, oprichter Red Lobster Divers
In de serie Kanjers op Omroep Brabant liet Vrijwilligerspunt aan iedereen in Brabant zien hoe leuk vrijwilligerswerk is en hoe veel waardering vrijwilligers verdienen. De serie werd mede mogelijk gemaakt door het Oranjefonds. In dertien afleveringen liepen presentatoren van Omroep Brabant een dag mee als vrijwilliger bij de meest uiteenlopende activiteiten en presentator Eefke bezocht de Red Lobster Divers. Daar helpen vrijwilligers deelnemers die willen duiken of snorkelen, maar dat om verschillende redenen niet kunnen bij een reguliere vereniging.
Frans_126px.jpg

Samen
Vrijwilligerspunt helpt de Red Lobster Divers bij het werven en bemiddelen van vrijwilligers. “Belangrijker nog is dat Vrijwilligerspunt zich ervoor inzet om bekendheid te geven aan vrijwilligerswerk”, vindt Frans Lobbe, de oprichter van de Red Lobster Divers. Verder vindt Frans het prettig dat hij bij Vrijwilligerspunt workshops kan volgen en bijeenkomsten kan bijwonen waar hij kennismaakt met andere vrijwilligersorganisaties. “Wij hebben de wijsheid niet in pacht, maar samen met anderen kunnen we tot mooie dingen komen. Vrijwilligerspunt brengt mensen en organisaties met elkaar in contact en dat heeft effect.”

Big smile
“Door de serie Kanjers krijgen wij ook zelf bekendheid. Dat helpt niet alleen bij het werven van vrijwilligers, maar ook om derden te laten zien waar we voor staan.” De complete serie geeft volgens Frans een goed beeld van wat vrijwilligerswerk inhoudt en wat de vrijwilligers ervoor terugkrijgen. “In sommige gevallen vraagt het werk bij de Red Lobster Divers bijvoorbeeld om intensieve begeleiding door de vrijwilligers. Toch blijven ze het met plezier doen. Van de eerste vier vrijwilligers van twintig jaar geleden, zijn er twee nog steeds als vrijwilliger actief bij ons. Alleen al de ‘big smiles’ op de gezichten van de deelnemers maken het de moeite waard.” Nog steeds grijpen de Red Lobster Divers iedere kans om mensen te verwijzen naar de aflevering waarin hun vrijwilligers centraal staan. “Het was hartstikke leuk om eraan mee te werken en we hebben heel positieve reacties gekregen.”