Vrijwilligerspunt Eindhoven

MAATSCHAPPELIJKE ORGANISATIES OOK OVER OP IBAN

Iedereen in Nederland gaat de komende jaren gebruik maken van IBAN ( International Bank Account Number ) als rekeningnummer. Dit geldt voor bedrijven en consumenten, maar ook voor verenigingen en stichtingen. Ook de standaarden van de meeste betaalmiddelen veranderen. Zo zijn er nieuwe ( SEPA ) standaarden voor overschrijvingen en incasso’s. Na 1 februari 2014 betaalt iedereen in Europa op dezelfde manier: met IBAN als rekeningnummer en met betaalmiddelen die zowel voor binnenlandse als grensoverschrijdende eurobetalingen bruikbaar zijn.

Waar moet u rekening mee houden?
Alle verenigingen en stichtingen zullen hun administratie, software en bedrijfsvoering moeten aanpassen om het langere rekeningnummer en de nieuwe standaarden te kunnen gebruiken. Zonder maatregelen is er straks geen betalingsverkeer meer mogelijk. De huidige rekeningnummers en betaalmiddelen zijn namelijk na 1 augustus 2014 niet meer te gebruiken. Het is dan ook belangrijk dat bedrijven, overheden, verenigingen en stichtingen en alle andere organisaties tijdig in actie komen. Met deze checklist brengt u in kaart wat u moet doen:

  1. Stel een plan van aanpak op.
  2. Bepaal de overgangsdatum.
  3. Informeer medewerkers, klanten, leveranciers, leden, donateurs en andere relaties.
  4. Maak tijdig afspraken met uw software-leverancier.
  5. Bepaal de consequenties van de nieuwe incassostandaarden voor uw organisatie.
  6. Laat u goed en tijdig informeren door uw bank.

Doe de IBAN Impact-Check
Wilt u inzichtelijk krijgen met welke concrete acties uw organisatie rekening moet houden? En hoeveel tijd dit in beslag kan nemen? Doe dan de IBAN Impact Check op www.overopIBAN.nl Het invullen kost u maximaal 5 minuten. Op www.overopIBAN.nl vindt u tevens informatie over de overgang op IBAN en de SEPA-standaarden voor betaalopdrachten en betaalmiddelen als overschrijvingen, incasso’s, acceptgiro’s, iDEAL, etc.. En u vindt hier een toolkit met materialen, zoals voorlichtingsmateriaal, die u kunt gebruiken om uw relaties te informeren.

Bron: NOV